Wat is er mis met de videogames industrie ?

De enorme groeicijfers van zowel hard– als softwareverkopen springen over elkaar heen om aan te geven dat het echt goed gaat met games. Jarenlang zijn we bezig geweest om ‘de massa’ aan te spreken en het lijkt er op dat het eindelijk is gelukt om die groep consumenten te overtuigen. Prachtig… zou je zeggen.

Ondertussen communiceert de ene na de andere (beursgenoteerde) Games uitgever flinke verliescijfers. Als we even de top7 van westerse Games publishers nemen, dan laten die over 2008 ongeveer 50% toename van de omzetcijfers zien ten opzichte van dezelfde periode van 2007. 50% omzetgroei in 1 jaar(!).

Tegelijkertijd zien we bij dezelfde partijen over deze periodes dat ze een verlies boeken en wel met een  toename van dit verlies van 42%!. Je hoeft geen economie te hebben gestuurd om te zien dat hier iets niet goed gaat.

Wat gaat er mis?

 • de ontwikkelingskosten rijzen de pan uit
 • de productie- en licentie kosten bij next gen zijn onevenredig verdeeld en veel te hoog
 • de retail kolom stelt steeds hogere marge eisen op de verkochte producten
 • (voorraad)risico van publishing ligt volledig bij de uitgever
 • negatieve prijsdruk
 • een snel groeiend aantal consumenten die niet meer betalen voor hun entertainment (R4 etc.)
 • te veel (me too) product met focus op de eindejaarsperiode (dus te weinig spreiding in launches)
 • te weinig optimalisatie van de unieke punten per platform (te veel ‘porting’ )

Natuurlijk heeft elk van de uitgevers ook nog zo zijn eigen unieke uitdagingen. En zijn ook de enorme valutakoers bewegingen van de dollar, yen en de pond een factor van belang, maar ik denk dat de hierbovengenoemde punten de belangrijkste factoren zijn waar we de komende periode als industrie aan moeten werken. Dit om ervoor te zorgen dat er beter geprofiteerd kan worden van de grote marktgroei. Want om nieuwe producten te kunnen financieren en innovatie in stand te houden is wel een positief bedrijfsresultaat nodig.

Een gedachte over “Wat is er mis met de videogames industrie ?

 1. Dag Jurrie,

  Met interesse gelezen. De informatie die ik van mensen uit de gaming industrie bekwam, is dat 15% van de kostprijs van game development te maken heeft met het maken van de ‘assets’, vnl 3D. En dat de kosten flink kunnen gedrukt worden door een degelijke uitwisseling en een vlotte beschikbaarheid van deze assets aan alle ontwikkelaars van de game.

  Dat was de drijfveer van het bedrijf in kwestie om ons DAM-platform te installeren. Misschien moet je bij ons eens met Luc praten. Die heeft nog wel meer info.

  Mvg,

  Pieter
  pieter@adam.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s