‘Goldfarming’ markt MMO’s inmiddels $500Mln

Goldfarming, of kort gezegd, het verzamelen van virtueel geld (gold) om dit door te verkopen aan spelers die hier zelf niet de tijd en moeite in willen steken, is inmiddels een serieuze industrie aan het worden. Volgens een studie van Professor Richard Heeks, van de Universiteit van Manchester, is deze industrie echt zijn kinderschoenen ontgroeid. Hij schat deze industrie op een $500Mln en dat is zeker substantieel te noemen.

Volgens Heeks vindt 80% van deze industrie plaats in China. Wat op zich niet verwonderlijk is als je kijkt dat het ‘salaris’ wordt geschat op €100 per maand, dat is voor veel landen niet iets waar mensen voor in de rij staan. Er zijn dan ook veel nieuwe bedrijven ontstaan die dit organiseren. (bestaat de job: Freelance Goldfarmer?) Een interessant overzicht van dergelijke partijen is hier te vinden.

Heeks geeft in het BBC interview ook toe dat deze markt enorm moeilijk is om te waarderen en dat deze markt ook gemakkelijk twee keer zo groot zou kunnen zijn. (Of hij hier dan doelt op het feit of er twee maal zoveel mensen in werkzaam zijn of dat ze tweemaal zoveel zouden kunnen verdienen wordt niet duidelijk) Hij maakt ook de vergelijking dat in grootte deze industrie gelijkstaat aan de complete outsourcing industrie in India (!)

En met alleen World of Warcraft al 10 Miljoen spelers (de totale markt wordt op 17 Miljoen spelers geschat) en dan ook allerlei ander MMO games erbij geloof ik ook wel dat deze vraag inmiddels substantieel is. Wat een interessante vraag is waarom bijvoorbeeld een bank niet in dit deel van de markt springt, evt. met een formule die zich richt op innovatieve dingen ipv hun standaard naam. Ik zou me kunnen voorstellen dat je in een game ook Gold zou kunnen lenen, tegen een rente of iets dergelijks. Naast het feit dat de reacties van de game community op Goldfarming in het algemeen nogal een negatieve klank hebben, (Goldfarming wordt toch wel als cheating gezien.) komen er toch ook steeds meer mensen die stellen dat het ook wel eens positief kan zijn.

Er zijn dan inmiddels ook websites, waaronder mmobux en wowgoldfacts, waarop de Goldfarmers worden gereviewed en mensen op de hoogte worden gehouden hoe betrouwbaar Goldfarmers zijn. En op de bijbehorende GoogleAds te zien rond het thema, bevestigt dat inderdaad dat deze industrie inderdaad groter is dan zijn ‘onderwaterstatus’ op het eerste gezicht doet vermoeden.

Al met al een prachtig onderzoek om in te grasduinen en een beter inzicht te krijgen waar virtuele handel toe kan leiden. Ik zal hier zeker nog een keer in een andere blogpost op terugkomen, want dit onderwerp is zeer interessant.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s